«ثبت تجربه» و «روایت» حرکت های متعدد کشور در مسیر پیشرفت، ضمن صیانت از سرمایه های صرف شده در کشور، این تجربه ها را همچون راهنمایی برای حرکت دقیق تر و کم خطاتر مسیر پیشرفت ارائه می کند.
جمهوری اسلامی ایران تجربه های موفق و ناموفق گوناگونی در عرصه های اقتصادی، فرهنگی، دفاعی- امنیتی، علمی- فناوری و سیاست خارجی دارد. تجربه های موفقی که روایت آنها می تواند عامل امیدآفرینی، ایجاد اعتماد به نفس و آموزش روش های کارآمد باشد و تجربه هایی ناموفق که بیان آنها عاملی برای جلوگیری از تکرار شکست ها خواهد بود.
نزدیک به یک دهه است که افراد و نهادهایی با دغدغه در عرصه روایت پیشرفت و پسرفت جمهوری اسلامی ایران فعال شده و حجم قابل توجهی از آثار را منتشر کرده اند.
تشکیل «انجمن روایت پیشرفت»
از اواخر سال 1397 جلساتی برای گفت و گو و تبادل نظر بین برخی فعالان روایت پیشرفت شکل گرفت. هدف این گفتوگوها بررسی چالشها و مسائل مهم این عرصه و دستیابی به شیوهای برای راهبری جریان روایت پیشرفت و طراحی برنامههایی برای جریانسازی موضوع و شبکهسازی فعالان این عرصه بود. در نهایت در زمستان سال 1398 این نشست ها به جمع بندی مشخصی رسید. با تاکید بر اهمیت موضوع و نبود مرکزی با کارکرد راهبری در عرصه روایت پیشرفت، این جمع را بر آن داشت تا با تشکیل انجمن روایت پیشرفت در قالب یک مرکز مردم نهاد، بر کمیت و کیفیت آثار این حوزه بیافزاید و «روایت پیشرفت» را به یکی از موضوعات مورد توجه در گفتمان فکری- رسانه ای کشور تبدیل کند.
انجمن روایت پیشرفت، نهادی ستادی و غیرانتفاعی است که اهداف عملیاتی خود را با شبکهسازی فعالان و ذینفعان این حوزه پیگیری میکند و در این راستا از سازوکارهای شتابدهی، تشویق، توسعه و پشتیبانی از فعالیتهای حوزه تجربهنگاری پیشرفت بهره می گیرد و از این طریق به تحکیم گفتمان تجربه نگاری پیشرفت کمک میکند. قابل ذکر است تأکید بر گفتمان تجربه نگاری پیشرفت، به معنای ردّ دیگر روش های مکمل در تحقق پیشرفت نبوده و بلکه در راستای هم افزایی میان آنها مورد تاکید این انجمن است.
پیشبرد مأموریتهای انجمن روایت نگاری پیشرفت مستلزم تعدادی پروژه پیشاهنگ است. این انجمن در حال طرحریزی برای اجرای این برنامهها در عرصه روایت پیشرفت و گفتمانسازی پیشرفت در کشور است. اولین برنامه پیشاهنگ انجمن، برگزاری “جایزه کتاب روایت پیشرفت” است که اختتامیه آن در شهریورماه سال 1400 برگزار شد. ابزار «جایزه» ضمن کمک به رصد آثار و فعالان روایت پیشرفت، راهی برای جریانسازی و شبکهسازی هم به شمار میرفت.